Verduurzaming van een bestaand woongebouw is altijd maatwerk. Denk hierbij aan werkzaamheden om energie te besparen zoals aanpassingen aan dak, gevel, vloer en installaties. Deze werkzaamheden zijn zeer goed op zichzelf staand, maar ook in combinatie met andere werkzaamheden aan het woongebouw op te pakken.
We leggen het fundament voor een duurzaam en breed gedragen resultaat. Samen werken we aan innovaties en optimaliseren we onze concepten stap voor stap. We houden de wereld om ons heen samen goed in de gaten. Zien we een ontwikkeling die iets oplevert? Dan passen we die zonder twijfel toe. Dit gaat wel gepaard met uitgebreide begeleiding van bewoners en communicatie met de buurt om eventuele overlast tot een minimum te beperken. Waar nodig bieden we oplossingen voor tijdelijke huisvesting tijdens verduurzamings- en renovatiewerkzaamheden. We houden de veranderingen nauwlettend in de gaten en passen indien nodig de fasering aan.
De optopper is één van de unieke producten uit het Woonwaarde Plusplan. Deze is generatiebestendig in zowel ontwerp als materiaalgebruik. Zo bestaat het installatieconcept van de optopper uit een all-electric oplossing die een ventilatieluchtwarmtepomp combineert met radiotoren, pv-panelen en een boiler. De optopper is niet alleen energetisch duurzaam, maar ook duurzaam in toegepaste materialen, details en technieken. Zo is het bouwdeel te amoveren, gebruiken we FSC of PEFC gecertificeerd hout, en besteden we aandacht aan drinkwaterbesparing. Ook zijn onze modules ontwikkeld vanuit het circulaire gedachtegoed. Ze zijn zo ontworpen, dat deze weer gedemonteerd kunnen worden tot elementen.
Zijn wijken ertoe veroordeeld vast te zitten in het verleden? Zeker niet! We richten ons met het Woonwaarde Plusplan op de volgende vier niveaus.
Hier gaat het om het grotere verband: verbetering van de ontsluiting, de kwaliteit van het groen, het toevoegen van plekken die uitnodigen tot ontmoeten en gezonder leven. We kijken vanuit een sociaal uitgangspunt en stellen de bewoners hierbij altijd centraal.
Hier liggen kansen in het vergroten van de diversiteit van woningen en de buitenruimte. We kunnen bij een verdichting een breder aanbod creëren door woonruimte toe te voegen. Denk aan het toevoegen van woningen op de daken of onbebouwde grond. Ook als het gaat om de openbare ruimte is er veel meer mogelijk om de sociale cohesie te verbeteren.
Hier gaat het om onderhoud en duurzame stappen in de energietransitie van de gebouwen. Rondom de gebouwen ontstaan ook kansen voor het verduurzamen van cultureel erfgoed in wijken door bijvoorbeeld het creëren van energie positieve woongebouwen.
We creëren flexibele woningen die nu en in de toekomst voldoen aan de woonwensen en doorstroming op gang kunnen brengen. Waar mogelijk splitsen we grote woningen in kleinere eenheden en besteden we bijvoorbeeld aandacht aan het delen van woningen met behoud van een eigen voordeur.
Het Woonwaarde Plusplan benadert bestaande locaties op een innovatieve manier en maakt ze weer geschikt voor langdurige én comfortabele bewoning. Bijvoorbeeld door energie te besparen middels energetische gebouw verbetering.