Nul op de Meter is de benaming voor een woning waarbij er evenveel energie wordt opgewekt, als dat er energie verbruikt wordt. Bij de uitbreiding kunnen PV panelen geplaatst worden op het dak en de gevel. Het is zelfs mogelijk om energie positief te zijn waardoor de opbrengst ingezet kan worden bij de bestaande woningen.
We zetten duurzame stappen in de energietransitie van gebouwen. Hier ontstaan kansen voor het verduurzamen van cultureel erfgoed in wijken. Want naast opwekking voor nieuwe woningen, bestaat er ook een mogelijkheid energie positief te zijn. Hierdoor kan de opbrengst ook ingezet worden bij de bestaande woningen of bijvoorbeeld voor gebruik van elektrische deelauto’s. We kunnen zelfs omliggende gebouwen helpen groener, slimmer en leefbaarder te worden door van wijken een positief energie district (PED) te maken. Het concept van groepen gebouwen die hun eigen groene energie produceren en zo efficiënt zijn dat ze overtollige energie aan hun buren kunnen geven, speelt een belangrijke rol in de strijd tegen netcongestie.
Voor het opwekken van energie maken we gebruik van innovatieve technologieën op het gebied van duurzame oplossingen voor gebouwen en wijken, ICT, elektrische mobiliteit en energiebeheersystemen. We geloven in co-creatie en in de creatieve kracht van lokale partijen. Daarom verbinden we alle betrokkenen in de buurt, overheid en ondernemers, corporaties en sociale partners. Bewoners spelen een sleutelrol en worden bij het proces betrokken. Zo leggen we het fundament voor een duurzaam en breed gedragen resultaat. Samen werken we aan innovaties en optimaliseren we onze concepten stap voor stap. We houden de wereld om ons heen samen goed in de gaten. Zien we een ontwikkeling die iets oplevert? Dan passen we die zonder twijfel toe.
Zijn wijken ertoe veroordeeld vast te zitten in het verleden? Zeker niet! We richten ons met het Woonwaarde Plusplan op de volgende vier niveaus.
Hier gaat het om het grotere verband: verbetering van de ontsluiting, de kwaliteit van het groen, het toevoegen van plekken die uitnodigen tot ontmoeten en gezonder leven. We kijken vanuit een sociaal uitgangspunt en stellen de bewoners hierbij altijd centraal.
Hier liggen kansen in het vergroten van de diversiteit van woningen en de buitenruimte. We kunnen bij een verdichting een breder aanbod creëren door woonruimte toe te voegen. Denk aan het toevoegen van woningen op de daken of onbebouwde grond. Ook als het gaat om de openbare ruimte is er veel meer mogelijk om de sociale cohesie te verbeteren.
Hier gaat het om onderhoud en duurzame stappen in de energietransitie van de gebouwen. Rondom de gebouwen ontstaan ook kansen voor het verduurzamen van cultureel erfgoed in wijken door bijvoorbeeld het creëren van energie positieve woongebouwen.
We creëren flexibele woningen die nu en in de toekomst voldoen aan de woonwensen en doorstroming op gang kunnen brengen. Waar mogelijk splitsen we grote woningen in kleinere eenheden en besteden we bijvoorbeeld aandacht aan het delen van woningen met behoud van een eigen voordeur.
Het Woonwaarde Plusplan benadert bestaande locaties op een innovatieve manier en maakt ze weer geschikt voor langdurige én comfortabele bewoning. Bijvoorbeeld door het zelf opwekken van energie.