Het renoveren en verduurzamen van gedateerd vastgoed is vaak een prioriteit van woningcorporaties. Daarom voeren we op gebouwniveau configuraties uit op het gebied van onderhoud en duurzame stappen in de energietransitie van de gebouwen. Rondom de gebouwen ontstaan ook kansen voor het verduurzamen van cultureel erfgoed in wijken door bijvoorbeeld het creëren van energiepositieve woongebouwen.
Verduurzaming van een bestaand woongebouw is altijd maatwerk. Hierbij moet gedacht worden aan werkzaamheden zoals aanpassingen aan dak, gevels, vloer en installaties. Deze werkzaamheden zijn zeer goed opzichzelfstaand maar ook in combinatie met andere werkzaamheden aan het woongebouw op te pakken. Voorbeelden van de plussen die we hier kunnen behalen zijn:
Met het Woonwaarde Plusplan maken we werk van bestaande plekken. We creëren waarde aan het gebouw door hier fris naar te kijken en er een passende invulling aan te geven. De Plusplan aanpak bestaat uit overzichtelijke stappen, waarin wij de rol van (co)regisseur, adviseur, ontwikkelaar en aannemer op ons nemen. Per stap kan onze rol verschillen, maar we blijven de verbindende factor. We geloven in co-creatie en in de creatieve kracht van lokale partijen. Daarom verbinden we alle betrokkenen in en rondom het gebouw, want zij kennen de deze als geen ander. Zo leggen we het fundament voor een duurzaam en breed gedragen resultaat.
Om gebouwconfiguraties te kunnen creëren hebben wij diverse oplossingen ontwikkeld die aan de basis staan van lage ontwikkel- en bouwkosten, en welke als benchmark worden gebruikt voor onze scenario’s.
Verduurzaming van een bestaand woongebouw is altijd maatwerk. Hierbij moet gedacht worden aan werkzaamheden zoals aanpassingen aan dak, gevels, vloer, en installaties. Deze werkzaamheden zijn zeer goed opzichzelfstaand maar ook in combinatie met andere werkzaamheden aan het woongebouw op te pakken.
Gebrek aan diversiteit is een terugkerend thema in veel wijken en het woningaanbod sluit vaak niet meer aan bij de behoefte. Daarom voeren wij aanpassingen door als het delen en splitsen van woningen. Dit is zowel een aantrekkelijke optie voor individuen als een bijdrage aan het woningtekort in Nederland.
Optoppers en terras galerijen zullen op de blinde kop of voorzijde ontsloten worden door een aanbouw met een nieuwe lift en trappenhuis. Indien de ruimte naast het woongebouw het toelaat kan het trappenhuis in combinatie met nieuwe woningen naast het woongebouw worden gerealiseerd.
Om bestaande woningen zonder traplopen bereikbaar te maken via de nieuwe lift kan er een terras galerij voor het woongebouw worden geplaatst. Een nieuw terras bij de woning stimuleert de sociale cohesie van het woongebouw. De nieuwe toegang maakt de woning toegankelijk zonder traplopen.
Om meer woningen te creëren kunnen er op of naast bestaande woongebouwen nieuwe woningen worden geplaatst. Onze optopper is een volwaardig appartement welke met de lichte constructie zeer geschikt is voor dak opbouw op vrijwel iedere naoorlogse flat. De afmetingen zijn gestandaardiseerd maar bevatten ook genoeg flexibiliteit voor architectuur.
Nul op de Meter is de benaming voor een woning waarbij er evenveel energie wordt opgewekt, als dat er energie verbruikt wordt. Bij de uitbreiding kunnen PV panelen geplaatst worden op het dak en gevel. Het is zelfs mogelijk om energie positief te zijn waardoor de opbrengst ingezet kan worden bij de bestaande woningen.
Het Woonwaarde Plusplan benadert het gebouw op een innovatieve manier en maakt deze weer geschikt voor duurzame, langdurige én comfortabele bewoning.